Fred Wesley and The New JB Horns

Fred Wesley - trombon & vokal

Bruce Cox - bubnjevi

Dwayne Dolphin - bas

Peter Madsen - klavijature

Reggie Ward - gitara

Ernie Fields Jr. - saksofon

Gary Winters - truba


www.funkyfredwesley.com


Otok Sv. Nikola, 24. lipnja 2012. u 21,00

 

Fred Wesley je jedinstvena pojava na američkoj glazbenoj sceni. Bez obzira radi li se o funku, jazzu, bluesu, soulu ili nečemu trećem, njegove precizne, čvrste i ritmički zarazne improvizacije publiku nikada ne ostavljaju ravnodušnom. Odrastao u Alabami, sin srednjoškolskog profesora i vođe lokalnog big banda, glazbeno obrazovanje započeo je na glasoviru, nastavio uz trubu, a u dobi od dvanaest godina otac mu je donio trombon koji će od tada postati njegov instrument.

 

Publici je najpoznatiji po svojoj suradnji s legendarnim Jamesom Brownom. Od 1968. do 1975. bio je muzički direktor, trombonist, skladatelj i aranžer u Brownovom sastavu JBs s kojim je u velikoj mjeri utjecao na razvoj suvremene popularne glazbe. Kao instrumentalist, ali i kao autor ostavio je pečat na mnogim hit snimkama poput For the Elders, La Bossa, No One,  Say it Loud - I'm Black and I'm Proud, Mother Popcorn, Hot Pants i Doing It to Death. Nakon što je napustio Browna, Wesley je nekoliko godina surađivao s Georgeom Clintonom u sastavu Parliament-Funkadelic.

 

Godine 1978. pridružio se orkestru Counta Basiea s kojim se iskazao i u sferi jazza za koji se i školovao u mladosti. Svoj prvi jazz album, To Someone, izdao je 1988., a nakon njega slijedili su albumi New Friends (1990.), Comme Ci Comme Ca (1991.), live album Swing and Be Funky i Amalgamation (1994.). Početkom devedesetih nastupa s kolegama iz sastava Jamesa Browna, Pee Wee Ellisom i Maceom Parkerom, pod imenom JB Horns da bi se nakon Ellisovog odlaska sastav nazvao The Maceo Parker Group. Godine 1996. Wesley osniva vlastiti sastav Fred Wesley Group koji danas nastupa pod imenom Fred Wesley and the New JBs.

 

Tijekom svoje četrdesetogodišnje karijere Fred Wesley je kao instrumentalist, aranžer i producent surađivao s nizom svjetski poznatih glazbenika među kojima su Ray Charles, Lionel Hampton, Randy Crawford, New York Voices, Van Morrison i mnogi drugi. Godine 2002. objavljena mu je autobiografska knjiga Hit Me, Fred: Recollections of a Sideman (Duke University Press). Wesley je aktivan i kao glazbeni pedagog. Od 2004. do 2006. predavao je na odsjeku za jazz glazbu sveučilišta North Carolina, a danas radi kao gostujući profesor sa studentima brojnih škola,  uključujući Berklee College of Music i  Columbia College of Chicago. Valamar Jazz Festival photopostcard