Ralph TownerRalph Towner – gitara

 

www.ralphtowner.com

 

Atrij Eufrazjeve bazilike, 21. lipnja 2012. u 21,00

 
 

Američki skladatelj, pijanist, gitarist i trubač Ralph Towner (1940.) najpoznatiji je kao član legendarnog akustičnog jazz ansambla Oregon, no tijekom zadnjih četrdesetak godina ostvario je bogatu i raznovrsnu solo karijeru te niz nezaboravnih glazbenih suradnji s velikim suvremenim glazbenicima kao što su Gary Burton, John Abercrombie, Egberto Gismonti, Keith Jarrett, Jan Garbarek, Gary Peacock i mnogi drugi.

 

Towner je rođen 1940. u Chehalisu, Washington, u glazbenoj obitelji koja je od malena kod njega poticala vlastiti izražaj i glazbeno eksperimentiranje. Godine 1958. upisuje se na Sveučilište Oregon na kojem je studira kompoziciju i upoznaje svog buduće dugogodišnjeg glazbenog partnera Glena Moora. Početkom šezdesetih odlazi na studij klasične gitare u Beč, a 1968. seli u New York i pridružuje sastavu Consort pionira world glazbe Paula Wintera. Upravo mu je Winter darovao prvu 12-žičnu gitaru, instrument koji će jazz publika kasnije na neki način poistovjećivati s Townerom. Godine 1970. Towner, Glen Moore, Paul McCandless i Collin Walcott napuštaju Consort kako bi oformili kvartet Oregon. Oregon je jedan od najdugovječnijih sastava na jazz sceni koji je do danas snimio tridesetak albuma i oblikovao glazbeni izričaj u kojem se isprepliću world music, indijska glazba i suvremeni jazz. Godine 1984., tijekom turneje u Njemačkoj, u prometnoj nesreći smrtno je stradao udaraljkaš Oregona Collin Walcott pa se Oregon privremeno rasformirao. No, sastavu se ubrzo pridružuje indijski udaraljkaš Trilog Gurtu (kojega je kasnije zamijenio Mark Walker) te se karijera Oregona nastavila do danas.

Godine 1972. Towner započinje suradnju s producentom Manfredom Eicherom i njegovom etiketom ECM za koju će snimiti praktički sve svoje samostalne albume. Kreativno okruženje ECM-a pružit će Towneru mogućnost za daljnja glazbena istraživanja i priliku za suradnju s nekim od najinovativnijih glazbenika sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Početkom osamdesetih Towner počinje eksperimentirati s glazbenim sintetizatorom Prophet 5 koji donosi novu dimenziju u kreiranju njegove glazbe kako za samostalne projekte tako i za Oregon.

 

Za razliku od većine jazz gitarista, Towner izbjegava pojačala i velike pozornice te, neovisno o tome da li nastupa sam ili sa suradnicima, daje prednost malom i komornom ambijentu u kojem dinamika i interakcija s glazbenicima i publikom više dolazi do izražaja. Upravo zbog toga je atrij bazilike idealno mjesto za gitaristički recital ovog istinskog genija suvremene glazbe.Valamar Jazz Festival photopostcard