Hugh Masekela

Hugh Masekela - truba, krilnica, vokal

Cameron Ward - gitara

Fana Zulu - bas

Lee Roy Sauls - bubnjevi

Randall Skippers - klavijature

Francis Maneh Fuster - udaraljkewww.hughmasekela.co.za


Otok Sv. Nikole, 23. lipnja 2012. u 22,00

 

 Južnoafrički trubač, pjevač i skladatelj Hugh Masekela najveća je živuća legenda afričke popularne glazbe. Nastupao je u rasprodanim dvorana širom svijeta, svirao s gotovo svakom glazbenom zvijezdom koje se možete sjetiti, napisao niz svjetski poznatih hitova i prodao nekoliko milijuna albuma.

Glazbom se počeo baviti  kao dijete, a za trubu se odlučio nakon što je vidio film Mladić s trubom. Prvu trubu mu je 1954. dao veliki borac protiv aparthejda, nadbiskup Trevor Huddleston, i od tada je Masekela svirao i stvarao glazbu koja je duboko vezana uz njegove korijene. Ulične, radničke i protestne pjesme, crkveni napjevi, zvuci urbanih predgrađa i utjecaji raznih etničkih skupina, Manhattan Brothers, Ladysmith Black Mambazo, Miriam Makeba i drugi – sve su to sastavni elementi njegove glazbe u kojoj se ogleda borba, patnja, radost i strast njegove zemlje.

Krajem 1959. zajedno sa skupinom glazbenika među kojima je bio i Dollar Brand osniva skupinu Jazz Epistles koja snima prvi afrički jazz album. S porastom brutalnosti aparthejda početkom 60-ih, Masekela uz pomoć Trevor Huddlestona i Yehudija Menuhina napušta zemlju i seli u London, a zatim i u SAD gdje od 1960. do 1964. studira klasičnu trubu na Manhattan School of Music u New Yorku. Razvoju njegove karijere u Americi pomogli su tada već etablirana Miriam Makeba te njegov prijatelj Harry Belafonte. Već 1968. osvaja Ameriku svojim hitom Grazing in the Grass koji se prodao u preko 4 milijuna primjeraka i s kojim je zasjeo na prvo mjesto američke top ljestvice preskočivši Jumping Jack Flash slavnih Rolling Stonesa. Tijekom 70-ih  puni  koncertne i festivalske dvorane širom kontinenta i nastupa s najvećim svjetskim imenima popularne glazbe. U to vrijeme ponovo jačaju njegove veze s glazbenicima iz Afrike, a 1980., dva desetljeća nakon izbivanja iz regije, Masekela i Makeba održavaju na Božić koncert u Lesotu pred više od 75 000 ljudi. Tijekom 80-ih Masekela nastupa sa svojim sastavom Kalahari, svira na Graceland turneji Paula Simona, sudjeluje u stvaranju nagrađivanog mjuzikla Sarafina!, a 1987. objavljuje hit singl Bring Him Back Home koji će postati himna pokreta za oslobađanje Nelsona Mandele.

S padom aparthejda i izlaskom Mandele iz zatvora početkom devedesetih vraća se u rodnu Južnoafričku Republiku. Godine 2004. objavljuje autobiografsku knjigu Still Grazing: The Musical Journey of Hugh Masekela. I dalje je vrlo aktivan, kako u studiju tako i na koncertnim pozornicama.  Svi njegovi zadnji albumi dosegli su platinastu nakladu i za njega u potpunosti vrijedi ona „što stariji to bolji“.Valamar Jazz Festival photopostcard