Cæcilie Norby Quartet


 

Cæcilie Norby – vokal

Lars Danielsson – kontrabas

Jacob Karlzon – glasovir

Zoltan Czörsc – bubnjevi

 

www.caecilienorby.com


Otok Sv. Nikole, 23. lipnja u 20,00

 

 Danska pjevačica Cæcilie Norby je prema mišljenju publike, kritike i kolega glazbenika jedna od najistaknutijih figura bogate skandinavske jazz scene. Norby je kao prvi skandinavski glazbenik potpisala za legendarnu jazz etiketu Blue Note, za koju je snimila četiri iznimno hvaljena i prodavana albuma. Smatra se jednim od prvih europskih glazbenika koji je premostio jaz između jazza i mlađe, tradicionalno rocku okrenute publike. Tijekom svoje bogate karijere nastupala je s mnogim uglednim imenima jazza među kojima su Dianne Reeves, Chick Corea, John Scofield, Randy and Michael Brecker, Ray Brown, Niels Pedersen, Kurt Elling, Billy Hart, Terri Lyne Carrington, Joey Calderazzo i mnogi drugi. No, najvažnija od svih je suradnja koju je ostvarila s švedskim basistom Larsom Danielssonom koji je postao ne samo njen suprug već i producent i partner na gotovom svim njenim projektima.

 

Cæcilie Norby rođena je u obitelji klasičnih glazbenika, ali prve korake u svijet glazbe napravila je u tinejdžersko doba u sferi popa. Početkom osamdesetih nastupa u funk-jazz sastavu Frontline s kojim osvaja sve moguće danske glazbene nagrade, a 1985. s pjevačicom Ninom Forsberg formira pop duo One Two koji samo u Danskoj prodaje preko četvrt milijuna albuma.

 

U proljeće 1995. objavljuje album Cæcilie Norby, prvi od 4 albuma koja će snimiti za prestižnu tvrtku Blue Note. Album Cæcilie Norby uvršten je među pet najboljih jazz albuma godine prema izboru magazina Jazzspecial i prodao se u preko 60.000 primjeraka. Njeno drugo Blue Note izdanje, My Corner Of The Sky, prodao se u 70.000 primjeraka i donio joj globalnu popularnost. Izabrana je među 10 najboljih jazz pjevačica na svijetu 1996., a slijedile su turneje po Sjedinjenim Državama, Europi i Japanu u kojem je stekla iznimnu popularnost. I njena preostala dva projekta za Blue Note, Queen of Bad Excuses i First Conversation iznimno su dobro prihvaćena od kritike i publike.

 

Godine 2004. objavljuje live album London/Paris snimljen tijekom europske turneje 2003., a američka diva Dianne Reeves poziva je da joj se pridruži na TV koncertu na Baltica Jazz Festvalu. Slijede albumi Slow Fruit (2005.) i I Had a Ball (2007.), a zadnji album Arabesque objavljuje lani za uglednu tvrtku ACT. Na njemu objedinjuje karijeru jazz pjevačice s klasičnim okruženjem iz djetinjstva i na izuzetan način spaja nordijski jazz s klasičnim kompozitorima kao što su Rimski-Korsakov, Debussy i Ravel.Valamar Jazz Festival photopostcard